Monday, 15 October 2012

♥ AL-FATIHAH ♥

alhamdulillah Allah makbulkan juga doa anna..seminggu anna bekerja kat wad 4A tiap-tiap hari anna doakan kesejahteraan pakcik neyh..mmg sedeyh tgOk dy..tak berdaya langsung..rasa bersyukur sgt2x coz diberi kesihatan yang baek..rasa sedey nak tinggal pakcik neyh..seminggu dah jage dy..then this week kene keje kat wad kusta pulak..tadi lepas je balek dari wad kusta g kelas..then kat kelas tu kwn anna ade cite pasal wad 4A..wah...rindunyer kat wad tu..anna teringat kt pakcik tu..dah 2 hari tak tgOk dy..


tadi tanye la kwn anna.. "eyh pakcik yg bed 25 tu mcm mne arie neyh? dy buke mate tak? dy tgOk kOrg tak? "


then kwn jawab "bed 25? mna ada patient..


then si kecik tu jawab "patient bed 25 tu dah meninggal la smlm..."


innalillah hiwainnalillah hirajun..ya Allah..menitik air mata anna dgr berita tu td..dulu setiap kali anna tgOk pakcik neyh mesti doa "ya Allah,kau permudahkanlah urusan pakcik neyh..kau ampunkanlah dosa-dosanya.."

 alhmdulillah makbul dOa anna..smlm pakcik neyh dah pergi buat selama-lamanya..


QS. 3. Ali ‘Imran185. Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati.Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu.
Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga,
maka sungguh ia telah beruntung.Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.

semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dgn org2x yg beriman.. :'(


                                                                -AL-FATIHAH-


Saturday, 13 October 2012

♥ semuanya dari ALLAH ♥

                                      SEMUANYA DARI ALLAH :')

♥ JODOH dan PERTEMUAN semuanya dari ALLAH.. 

♥ Adakalanya, kita diberi PETUNJUK melalui mimpi.. 

♥ Mimpi adalah mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan solat Istikharah dan memohon dengan BERSUNGGUH-SUNGGUH supaya Allah memberikan petunjuk, 

♥ InsyaAllah dengan izinNya kita mendapat mimpi petunjuk.. 

♥ Kadangkala petunjuk dalam bentuk RASA HATI.. 

♥ Jika dia pilihanmu, buatlah KEPUTUSAN sebaiknya.. 

♥ Seandainya dirimu TIDAK MEMILIKI sesuatu yang kamu cintai, 

♥ Maka cintailah sesuatu yang kamu miliki..

♥ Jangan pinggirkan ALLAH kerana Dia yang mengurniakan rasa cinta


                                                     

                                                     ♥ en.tunang 


                                 

Friday, 12 October 2012

♥ shift petang ♥

arie ney anna keje petang..first tyme keje shift petang..sebelOm neyh kene shift pagi jew...org yg sebelOm neyh keje shift petang cakap shift petang ta banyak keje..exactly,,seriOusly bOrink dalam wad tadi..tataw nak watpe kOwt..ikOt je la seniOr wat keje..just tengOk seniOr wat keje jew tadi..tengOk  senior ue wat feeding kat pakcik ue..then sister datang..ta pasal-pasal anna kene tukar linen pakcik ue dari sisi ke sisi..btw oke la..takdenye susah mne pown..cume nak angkat dy je cOz pakcik ue agak besO..klaw anna angkat mmg tetOnggeng la..haha

then sampai la malam..dalam kOl 8 ue de patient meninggal..neyh la peluang kami dak-dak sem 1 nak cari crOss for LO(last office)..patient indian yg meninggal..so kami n staff nurse uruskan la mayat dy tadi...timbul keinsafan diri..macam mne la kalau anna kt tmpat pakcik ue..tp suatu hari ntey anna pown bakal mnyusul mcm pakcik ue..cume mase je tak tawu bile..lepas jew uruskan mayat pakcik ue shift petang pOwn habes..yeah! tyme to balek..i wants going to my hOstel..penat bekawad dalam wad..

bagus betOl nazrin ngn mursalim..tunggu dak2x wad 4A..nak balek skali..kesian ngn kami malam2x nak jalan 3 org..bagus2x..me kaseh kwn2x..tp tyme kt bukit tensiOn leyh lak usik..tawu la kmi bawu lpas uruskan mayat..hampeh betOl dak laki 2 org neyh..oke..jalan wat tataw..(padahal dlm haty mcm nak lari)jln jew..kan dah smpai hOstel..oke dah leteyh nak cite..k byeee~~


#by: nurse cOmey  (peqasan)

Wednesday, 10 October 2012

♥ secOnd days ♥

secOnd  days kene keje shift pagi..shift pagi amat memenatkan than shift petang..ea la pagi-pagi lepas je dengar repOrt terus buat bed making dari bed 1-bed 25..seriOusly macam ta pecaya 1 wad  anna and my partner syuriza buat bed making..btw best la gak cOz dapat cross..bOle la memenuhkan buku crOss..abes je buat bed making staff nurse pOwn bersuara                                                            

                                 " adek ade patient BO..bed 25 ea dek"

ok fine..dengar je staff nurse cakap cmue paham-paham ler nak buat pa..kitorg g prepare barang, pakai glOve , mask..then g la kt bed 25..sedeyh tgOk patient neyh..sume aktiviti harian dy nurses yg buatkan..pakcik ue hanye bole dengar je..nak menitik je air mate neyh tyme buat prosedur ue..sabar ek pakcik..Allah nak uji pakcik..berlenang je air mate pakcik ue..
utk hari ney pakcik ue je yg paling mnyentuh hati..kami as a nurses sentiasa ade utk bantu pakcik..

Tuesday, 9 October 2012

♥ first tyme keje as a nurses ♥

first tyme in my life keje kt wad..huh! bole tahan penatnye..jalan sane jalan sini buat prosedur ue buat prosedur ney..macam2x gak keje nurse neyh..btw keje neyh sgt mulia..all patient kene bantu..even bende ue sgt risiko bagi nurses, tapi tetap kitorang buat..hanya satu yg kami mahu, patient kami cepat sihat..selalu ingat pesan en. tunang


 "pekerjaan itu satu ibadah" :)

kita bekerja biarlah ikhlas..even penat..tapi bile patient sendiri ucap terime kasih kt kitorg lepas kitorg buat some procedur rase penat ue hilang...bukan pape yg kmi harapkan..dgn ucapan "terima kasih" membuatkan kami lebeyh semangat utk bekerja..to all my patient, get well soOn ea..nurses sentiasa mendoakan agar kalian cepat sembuh..


                                          -PROUD TO BE NURSES-


saya jp  suliana sofi :)